fearforanimal

Direktlänk till inlägg 27 juni 2012

Hajfenssoppa

Av Fia, Nora - 27 juni 2012 00:17

 Hajar har funnits på jorden i över 400 miljoner år och är i stort sätt oförändrade. De fyller en viktig funktion i haven eftersom att de är topp i näringskedjan. Om hajarna skulle försvinna skulle det bli så gott som kaos. Trots att världens hajar har minskat med 90% de senaste femtio åren enbart på grund av oss är det väldigt få personer som bryr sig. De har aldrig varit bytesdjur fram tills nu, och människan är deras ända fiende.

Ni har säkert hört talas om hajfenssoppa. Det serveras på många restauranger och anses internationellt som en väldigt fin måltid. En hajfena kan vara värd mer än en hel månadslön.


Människor fångar hajar, skär av deras fenor och kastar resten av kroppen överbord. Det är bara 5% av hajen som utnyttjas. 95% dumpas. Och det är inte frågan om någon bedövning. Hajarna sjunker till botten och kvävs ofta till döds de kan inte ''andas'' om de inte simmar. Det kan i värsta fall ta upp till en vecka innan hajen dör!.


Men i haven är det knappt någon som bryr sig.

Och många människor är rädda för hajar och tycker att "en död haj är en bra haj". D

et är ett oförtjänt rykte som hajarna har fått och de har fått lida för sitt utseénde.

På grund av hajfening dödar människor ungefär 100 miljoner hajar varje år!

Hajar dödar ungefär 5 människor varje år, och då är det av blodförlust.

Inte för att man blir uppäten.

Hajar är nyfikna och känner med tänderna, precis som våra gnagare, men ett hajbett orsakar lite mer skada än t.ex ett musbett.

Det finns vissa regler för hajfening, men inga som håller. Ute på havet finns det dock inga regler och det är svårt att kontrollera vad som händer där.


Vad tänker ni om det här? Tycker ni att det borde uppmärksammas mer än vad det gör?

Ett litet tips, ät inte hajfenssoppa!


Bild från: 

Ett ämne som jag bryr mig väldigt mycket om är hajfening. Hajar har funnits på jorden i över 400 miljoner år och är i stort sätt oförändrade. De fyller en viktig funktion i haven eftersom att de är topp i näringskedjan. Om hajarna skulle försvinna skulle det bli så gott som kaos. Trots att världens hajar har minskat med 90% de senaste femtio åren enbart på grund av oss är det väldigt få personer som bryr sig. De har aldrig varit bytesdjur fram tills nu, och människan är deras ända fiende.

Ni har säkert hört talas om hajfenssoppa. Det serveras på många restauranger och anses internationellt som en väldigt fin måltid. En hajfena kan vara värd mer än en hel månadslön.

Människor fångar hajar, skär av deras fenor och kastar resten av kroppen överbord. Det är bara 5% av hajen som utnyttjas. 95% dumpas. Och det är inte frågan om någon bedövning. Hajarna sjunker till botten och kvävs ofta till döds. Det kan i värsta fall ta upp till en vecka innan hajen avlider.

Långrrev är ett vanligt fiskeredskap, det är flera linor med många krokar på. Linorna kan vara flera mil långa och räcka till yttre rymden. Och det är inte bara hajar som fångas. Om man skulle jämföra med att kasta långrev i skogen för att fånga t. ex. varg skulle man ju även fånga lodjur, ekorrar, rävar osv. Men i haven är det knappt någon som bryr sig. Och många människor är rädda för hajar och tycker att "en död haj är en bra haj". Det är ett oförtjänt rykte som hajarna har fått och de har fått lida för sitt utseénde.

På grund av hajfening dödar människor ungefär 100 miljoner hajar varje år. Hajar dödar ungefär 5 människor varje år, och då är det av blodförlust. Inte för att man blir uppäten. Hajar är nyfikna och känner med tänderna, precis som våra gnagare, men ett hajbett orsakar lite mer skada än t.ex ett musbett.

Det finns vissa regler för hajfening, men inga som håller. Ute på havet finns det dock inga regler och det är svårt att kontrollera vad som händer där.


Vad tänker ni om det här? Tycker ni att det borde uppmärksammas mer än vad det gör?

Ett litet tips, ät inte hajfenssoppa!



Bilden är från hajar.n.nu 

Där kan du hitta mer fakta med!

 

 Av Nora


 
 
jessica

jessica

27 juni 2012 19:23

ja visst är dom fina allt :) kan vara ganska underhållande att sitta och kolla på dom ibland :D

http://jessicahagstrom.blogg.se

Fia, Nora

31 juli 2012 22:10

sant :)

 
amanda molander

amanda molander

28 juni 2012 22:04

Frågestund just nu på min blogg! Jag svarar på exakt allt! :)
http://amandamolander.blogg.se/2012/june/fragestund.html#comment

http://amandamolander.blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Fia, Nora - 6 september 2013 17:39

För att hjälpa djur kan man inte bara sattsa på djuren utan miljön med! Miljökvalitetsmålen, är mål på vad vi ska ha uppnått vid år 2020, tex inge övergödning eller så änkelt som frisk luft.    till detta vill jag ge er en video om detta och ni...

Av Fia, Nora - 7 februari 2013 16:22


För ett tag sedan fick vi en upp gift att skriva en insändar i skolan och jag valde ämnet ''varg hat''. Jag är ju en perrson som älskar vargarna och tycker vi ska ha vilda vargar kvar, till skilnad från min far så det kan bli stora diskutioner här ...

Av Fia, Nora - 8 januari 2013 16:46

Nu tänker ni nog vilken korkad överskrifit! Men det kommer faktist från videon jag tänkte visa er, som kommer vara länkad längs ner i detta inlägg. Men denna vido kan innehålla några starka bilder eller videoklip.  Vidare till innehållet. ...

Av Fia, Nora - 30 augusti 2012 07:03


Okej nu blir jag lite små sur när jag gick in på facebook och läste detta och ja han menar sinna skällande jackthundar som skulle ha skält på vargens revir:   Jägare: ''Ja blev inge släpp i morse. Var två som såg 2 vargar upp i mot där jag skul...

Av Fia, Nora - 28 augusti 2012 17:31

Jag har aldrig gillat cirkus och kommer aldrig att göra,  tycker det är fel att frakta djur så länge, sen så att de ska vara framför massa människor! Nu ser jag ju mer fel med det! Även om de är ute och går med elefanterna och tar väl hand om dem s...

Presentation


En liten blogg om åsikter om djur och hur vi behandlar dom!

Fråga mig

1 besvarad fråga

Omröstning

Är du vegitarian?
 Ja
 Nej
 Kommer bli
 har minskat ner på kött
 äter vegetariskt 1-3 gånger i veckan
 ja, fast äter fisk
 Äter ändast krav kött

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards